recunosc faptul că îmi plac mult fluturii. fie că sunt albi, fie că au aripi multicolore. îi chem deseori în textele mele în proză, ca semn al efemerului. ceea ce am remarcat în ultimii ani este scăderea accentuată a numărului lor față de anii precedenți. la sfârșitul lunii iunie, în drum spre mare, când ne-am oprit într-un loc pitoresc pentru relaxare, am fost surprinsă văzând un roi adevărat de fluturi albi. o încântare pentru suflet. de cele mai multe ori, când îi întâlnesc, îi fotografiez. în câmpul de lavandă din Parcul Cancicov, în perioada de înflorire a acestei plante aromatice, fluturii zboară de obicei în grup de câte doi, cel mult trei. am încercat și anul acesta să-i surprind cu aripile deschise, pregătiți de zbor, dar îmi recunosc înfrângerea. nu am reușit.
30 iulie, o zi frumoasă, luminoasă, de vară autentică. astăzi am avut parte de mai multe secvențe inedite, printre care și vizita misterioasă a unui fluture. cu ocazia plimbării de dimineață în parcul mare al orașului, sunt întâmpinată de cele ”trei grații” sau ”trei fete” sau ”trei fote”, cum mai sunt numite cele trei statuete, îmbrăcate în straie de sărbătoare, de culoare alb imaculat. mai pe scurt micuța fântâna arteziană, lăsată în paragină de mult timp a fost renovată, motiv de bucurie pentru copii și adulți deopotrivă. plimbarea de după-amiază mi-a dat prilejul întâlnirii cu primul curcubeu din acest an, oferit de fântâna arteziană principală a grădinii. nu am pierdut prilejul de a-l admira în tihnă. mi-am continuat drumul parcurgând câțiva pași în direcția Teatrului de vară „Radu Beligan”.
m-am așezat pe o bancă, unde era umbra mai deasă. nu știu ce anume a declanșat oprirea gândului meu rătăcitor asupra unei secvențe, pe care am trăit-o cu vreo șase ani în urmă. exact în acest loc, am stat de vorbă cu o fostă colegă de serviciu, I.. ne aflam în așteptarea intrării la spectacolul Teatrului Național ”I.L. Caragiale”, București, ”Furtuna”, după William Shakespeare, în care urma să-l vedem jucând în rolul principal pe actorul Ion Caramitru. Regia spectacolului: Alexander Morfov. 15 august 2015. suntem entuziasmate de calitatea spectacolul pe care urma să-l vizionăm, dar și bucuroase de reîntâlnire, după o lungă perioadă de timp în care nu am știut nimic una despre cealaltă. au urmat și alte întâlniri programate sau întâmplătoare, de fiecare dată bucuria era la ea acasă. I. aflase că trecusem cu bine printr-o situație limită și mă admira pentru felul cum reușisem să gestionez situația.
la un moment dat, I. nu a mai dat niciun semn de viață, apoi m-a sunat spunându-mi că trece printr-o experiență asemănătoare cu cea pe care am trăit-o și eu. era optimistă. mi-a mărturisit: dacă tu ai făcut față, voi trece și eu cu bine! am ajutat-o cum am știut mai bine, dându-i informații, căi de abordare, sfaturi. iată, acum, mă gândesc la prietena mea, cu duioșie, dar mai ales cu părere de rău. regret faptul că nu am petrecut mai mult timp împreună, că nu i-am făcut fotografii, gândindu-mă că am tot timpul din lume înainte. la trecerea dintre ani, sufletul lui I., după o lungă suferință a plecat într-o stea. vorbisem ultima dată la telefon, la începutul lunii noiembrie 2020. mi-a mărturisit atunci că duce o luptă permanentă cu boala, mi-a povestit despre drumurile lungi și obositoare pe care le face, împreună cu soțul ei, până în orașul Craiova, unde era inclusă într-un program de cercetare, un studiu clinic în care avea mare încredere. printre atâtea tristeți își făcuseră loc și câteva motive de fericire. era tare mândră de fiica ei, A., care lucrează în București la o firmă renumită și unde era foarte apreciată. la ea se opreau să-și tragă sufletul după călătoriile făcute. fiica i-a fost tot timpul aproape, deschizând uși pe care cu greu ar fi reușit să le acceseze singură. în timpul petrecut mai mult în casă, după tratamentele și testele pe care le suporta din ce în ce mai greu, și-a descoperit talentul de a picta flori în culori vii, luminoase, așa cum era sufletul ei, peisaje, dar începuse să abordeze și alte teme mai complexe. când I., economist stagiar, absolventă a Universitătii ”Al. I. Cuza” din Iași, a venit în întreprinderea unde lucram de ani buni, am îndrăgit-o imediat. o tânără blondă, cu ochii albaștri mari, delicată, mereu cu zâmbetul pe buze. născute amândouă la începutul lunii martie, glumeam adesea pe tema aceasta. zodia Pești este specifică oamenilor sensibili, ușor de rănit, obișnuiam să spunem.
cât de ușor trecem hotarul dincolo, fără să mai avem timp să aruncăm în urmă o privire. auzim peste tot: e important să ne trăim clipa, să nu mai fim preocupați de trecut sau de viitor. cred că este important să trăim în adevăr, astfel încât în urma noastră să rămână măcar un singur om care să se oprească o clipă din ceea ce face și să trimită un gând.
în timp ce tot frământam în minte aceste amintiri, imagini, fragmente de conversație, din senin pe piciorul meu s-a așezat un fluture negru cu ornamente în culori de maroniu și alb. nu mi s-a mai întâmplat așa o minune. a stat câteva minute, l-am fotografiat pe îndelete, apoi a zburat. nu a trecut mult timp și a revenit și tot așa de vreo trei patru ori. ultima dată l-am surprins deschizându-și aripile. i-am observat tremurul abia perceptibil. l-am privit în voie așa cum nu o mai făcusem. și deodată am o revelație, dar dacă este un semn din partea lui I. ca răspuns la gândul meu. când am ajuns acasă am deschis Messengerul și am zăbovit îndelung asupra cuvintelor frumoase pe care ni le-am spus. în vara anului trecut am primit din partea ei o melodie care îmi plăcea și mie foarte mult și pe care o ascult și acum: ”Ana, zorile se varsă”, interpretată de Ion Bocșa. mă urmărește expresia lui I. înainte de vizionarea spectacolului din 15 august 2015: ”Fericite vom fi!”.
Rodica Dascălu
31 iulie 2021
Arhive lunare: iulie 2021
zidești împreună
îmbrățișezi existența.
undele învolburate
ale memoriei se liniștesc.
furtuna iluziilor oricât de intensă
ar fi se potolește. te desprinzi,
ridicându-te
precum un fulg purtat
de vântul lin al împăcării.
în zori, te întâmpină dimineața.
plutește în mantie transparentă
precum o zână din povești
împrăștie pulberea esențelor.
se întâmplă miracolul trezirii.
răsar punți de apropiere.
smerindu-te
intri în circuitul vieții
prin ceilalți, bucurându-i.
Rodica Dascălu
25 iulie 2021
miracolul există
gândurile își continuă dansul.
pentru scurt timp intră în dialog
apoi devin contradictorii
rareori se aliniază.
în cele din urmă curg în aceeași
albie sinuoasă a propriului tău râu.
simți stropii lor reci
atingându-ți ochii închiși.
frica de risipire a timpului rămas
acoperă precum o pleoapă irisul
un simbol ascuns al dorinței
de a da lumilor tale sclipiri
de diamant.
voința, altădată de neoprit,
nu mai are calitatea unui laser
performant. din lăuntru îți tragi
puterea de a vedea cu inima.
suntem veseli sau triști
aprigi sau duioși.
lumina verii ne mângâie deopotrivă.
zbuciumul interior pare de neluat
în seamă, când te inundă
frumusețea. un petec de cer
o poiană cu flori, câțiva copii
dornici de joc sunt tot atâtea
motive de a trăi conștient.
miracolul există la fiecare pas.
Rodica Dascalu
22 iulie 2021
întregire
privești în ochi declinul
doar așa îți poți reconfigura
drumul. răsfoiești toate tristețile
lumii. printre rânduri vei descoperi
înțelepciunea sau
frumusețea sau
bucuria.
trăim împreună
fiecare fiind în armonie
cu propria sa ființă.
există însă ceva esențial
pentru întregirea unui cuib
intenția comună de a iubi marea
de a îngriji o grădină sau de a urca
muntele să ne oglindim chipul
în apa cristalină a lacului
întrezărind misterul
infinitului tărâm
subacvatic.
Rodica Dascălu
12 iulie 2021
o inimă mare ne privește
Îmi amintesc iarba tunsă scurt, umbrele prelungi, gardul viu ajustat de o mână iscusită, covorul multicolor țesut în nuanțe stinse. Cred că era toamnă, când am fost ultima dată aici, în Parcul Gherăiești. Frunzele arămii dansau în cădere, rezonând cu dansul copiilor de pe micuța scenă. Vântul răvășea frunzișul arborilor seculari și, sub ochii mei, o simfonie unică se înălța în univers. Acum, în plină vară, am revenit, amintirile sunt încă vii. Dar, surpriză, în loc de pădurea aerisită cu vizibilitate până în cele mai îndepărtate cotloane întâlnesc o zonă sălbatică, aproape de nerecunoscut. Ierburile cresc la întâmplare, lăstarii viguroși acoperă siluetele arborilor falnici. Unii dintre aceștia trăiesc o grea suferință. Sunt copleșiți de boli, mă gândesc, mai ales, la bătrânii castani, care au deja frunzele maronii sau mai degrabă arse. Totuși, în jurul spațiului de joacă pentru copii, pe o suprafață de câțiva zeci de metri pătrați, iarba a fost cosită, s-au instalat leagăne noi, foișorul din lemn arată încă bine. Este aproape singura întindere accesibilă în parcul imens, aflat în preajma râului Bistrița. În hățișul de plante crescute fără rost și scaieți înfloriți, un arbust de măceș prin florile lui delicate dorește să spună că nu-i totul pierdut, apoi un fir solitar de lumânărică apare timid, luminând alt colț al grădinii. În poienița unde am poposit, admir tufele înalte cu flori asemănătoare mușețelului. Încerc să străbat cu privirea, ca de obicei, dincolo de ramurile ce se cheamă între ele, se apropie, desenând ochi de lumină. O inimă uriașă mă privește adânc iar eu îi răspund. La plecare, simt părere de rău. Parcă mă despart de cineva drag, la destinul căruia pusesem și eu umărul iar acum, descoperindu-l peste ani, am vaga senzație că este altcineva. Nu mai păstrează nimic din ceea ce am sădit cu iubire, cândva. Doar un pâlc de puieți, oază de adevăr în imensul haos, își oferă verdele crud celor care încă mai cred că nimic nu este static și de neoprit. Suntem în mișcare continuă…
7 iulie 2019, Parcul Gherăiești
8 iulie 2021 (revăzut)
un singur șuvoi
un singur șuvoi
nu ești o insulă stingheră
ci un petic din țărmul în perpetuă
modelare, efect imediat al fluxului
și refluxului sau ești o creangă
din arborele clădit în timp.
dacă furtuna prin intensitatea
ei îi smulge o ramură
întreaga structură suferă
cum orice plajă se destramă
când marea îi răpește un pumn
de nisip. ești tot mai sărac și mai
singur când pleacă cel care a sădit
în tine miezul unui început.
când îți cunoști rădăcinile
toți crinii nu sunt decât o singură
floare iar toate viețile nu sunt decât
un singur șuvoi de neoprit.
Rodica Dascalu
9 iulie 2021
ești parte dintr-un întreg
nu stai la soare în amiaza
zilei să-ți bronzezi intens pielea
nu intri în apă să-ți alungi îndoiala.
de ce vii la mare, în fiecare vară?
poate, fiindcă trăiești sentimentul
firesc al întoarcerii acasă, la cineva
apropiat, care te așteaptă
cu un spic de grâu copt
în mâinile bătătorite de
muncă istovitoare.
soarele plutește pe tărâmul
nemărginirii și îți spune
bine-ai venit.
în tinerețe, era importantă
culoarea ciocolatie a trupului.
acum, asculți refrenul valurilor
privești răsăritul și îți spui:
dimineața este mereu
de partea mea. iată,
începe o altă zi.
admiri seninul cerului.
auzi șoapta apusului căruia
îi este încă dor de verdele grădinii
de transfigurarea vie a poveștilor.
te oprești fascinat în fața
sculpturii. recunoști mâinile
mamei. sunt vânjoase, aprige
dar în același timp fragile precum
întreaga ei făptură de vis.
privindu-i chipul ferm, părul lung,
picioarele desculțe călcând apăsat
pământul, te regăsești
parte din armonia trupului ei
însăși armonia întregului cosmos.
Rodica Dascalu ~
2 iulie 2021